MARKVARTICE-historie/současnost neb Jára Cimrman by se divil
Moderátor: Admins
- w
- Morák pražský, věrný
- Kontaktovat uživatele:
w - domnělá teorie
Bylo nebylo městečko v německém pohraničí Marktredwitz no a tam se při místních volbách utkali o místo starosty dva sokové. Hlasy lidu však nerozhodli ani pro jednoho. Jak to známe i u nás, tak panovalo bezpráví a oba kandidáti se hádali který, že místo starosty obsadí. Pak přišel místní stařešina a der Druide a přinesl plán jak se rozhodne, který z těch dvou místo dostane. Oba kandidáti dostali v léno kus půdy a měli vystavět město a vést starostův úřad tam. Po deseti létech by je der Druid navštívil a oznámil by kdo vyhrál a kdo bude starostou Marktredwitze. I oba spěchali, jeden k Telči druhý k Třebíči a oba vystavěli město jehož jméno znělo jako jejich Německá domovina - Markvartice. Než uběhlo deset let der Druide zkonal a lidé si uvědomili jak je jim dobře a raději se přiklonili k tomu, že budou mít správní obvod v Oberfrankenu (jak je tomu koneckonců dodnes) a nikoho nad sebou ve vlastním městě. No a oba kandidáti čekali v Čechách - jeden u Telče a druhý kousek za kopcem u Třebíče. A pokud nezemřeli tak tam čekají dodnes.
Bylo nebylo městečko v německém pohraničí Marktredwitz no a tam se při místních volbách utkali o místo starosty dva sokové. Hlasy lidu však nerozhodli ani pro jednoho. Jak to známe i u nás, tak panovalo bezpráví a oba kandidáti se hádali který, že místo starosty obsadí. Pak přišel místní stařešina a der Druide a přinesl plán jak se rozhodne, který z těch dvou místo dostane. Oba kandidáti dostali v léno kus půdy a měli vystavět město a vést starostův úřad tam. Po deseti létech by je der Druid navštívil a oznámil by kdo vyhrál a kdo bude starostou Marktredwitze. I oba spěchali, jeden k Telči druhý k Třebíči a oba vystavěli město jehož jméno znělo jako jejich Německá domovina - Markvartice. Než uběhlo deset let der Druide zkonal a lidé si uvědomili jak je jim dobře a raději se přiklonili k tomu, že budou mít správní obvod v Oberfrankenu (jak je tomu koneckonců dodnes) a nikoho nad sebou ve vlastním městě. No a oba kandidáti čekali v Čechách - jeden u Telče a druhý kousek za kopcem u Třebíče. A pokud nezemřeli tak tam čekají dodnes.
Wenn ist das Nunstück
git und Slotermeyer?
Ja! Bayerhund das Oder
die Flipperwaldt gespuhrt!
git und Slotermeyer?
Ja! Bayerhund das Oder
die Flipperwaldt gespuhrt!
Ty jo tohle už začíná být docela dobrá haluz :oD :oD
A mě teda ty Markvartice pronásledují kamkoliv se hnu (začínám se bát, že na mě zapůsobila tahle davová psychóza :o))
Třeba teď o víkendu jsem byla na exkurzi v severních Čechách a první věc co na mě vybafla v muzeu bylo toto:

a pod tím stálo:
"Nejstarším erbovním znamením Markvarticů byla lvice, později lev. ..."
(je to trochu rozmazané... já to nefotila :o))
Pak vlezu semka a Butch už má v podpisu pro jistotu znaky všech možnejch Markvartic :oD
Pravda...tohle nemá s Markvarticemi o kterých se tu mluví asi žádnou souvislost, když ty založili Heralticové nebo kdo a navíc jsou na Vysočině, zatímco majetky Markvarticů jsou (byly) v severních Čechách (viz třeba ty Markvartice u Děčína)...ale začíná to být docela legrace, tak jsem se chtěla podělit...
Butchi, bádáš moc pěkně... historky o tom, jak asi vznikla jména těch dvou inkriminovaných Markvartic (jestliže s nimi Markvarticové nemají tedy nic společného) jsou dost povedené... ;o)
A na závěr jen malinké upřesnění...to, že děčínské Markvartice jsou původem německé, není tak úplně pravda... - podle jedné z teorií, ke které se historici přiklánějí, byli Markvarticové původem domácí (česká) šlechta, nástupci Charvátů...
(blízkost německých hranic je ovšem samozřejmě ovlivnila - viz jméno zakladatele rodu Markvarta - typicky německé)
A mě teda ty Markvartice pronásledují kamkoliv se hnu (začínám se bát, že na mě zapůsobila tahle davová psychóza :o))
Třeba teď o víkendu jsem byla na exkurzi v severních Čechách a první věc co na mě vybafla v muzeu bylo toto:

a pod tím stálo:
"Nejstarším erbovním znamením Markvarticů byla lvice, později lev. ..."
(je to trochu rozmazané... já to nefotila :o))
Pak vlezu semka a Butch už má v podpisu pro jistotu znaky všech možnejch Markvartic :oD
Pravda...tohle nemá s Markvarticemi o kterých se tu mluví asi žádnou souvislost, když ty založili Heralticové nebo kdo a navíc jsou na Vysočině, zatímco majetky Markvarticů jsou (byly) v severních Čechách (viz třeba ty Markvartice u Děčína)...ale začíná to být docela legrace, tak jsem se chtěla podělit...
Butchi, bádáš moc pěkně... historky o tom, jak asi vznikla jména těch dvou inkriminovaných Markvartic (jestliže s nimi Markvarticové nemají tedy nic společného) jsou dost povedené... ;o)
A na závěr jen malinké upřesnění...to, že děčínské Markvartice jsou původem německé, není tak úplně pravda... - podle jedné z teorií, ke které se historici přiklánějí, byli Markvarticové původem domácí (česká) šlechta, nástupci Charvátů...
(blízkost německých hranic je ovšem samozřejmě ovlivnila - viz jméno zakladatele rodu Markvarta - typicky německé)
Butchi Cassidy stara stanova kuze, tak takle bysme nebyli rudi bratri!Butch píše:Slávku: věř že pod dohledem Doc. Dr. Petra Vlasáka CSMo, CMv... tu hlavu mít zamotanou nemohu...
Dyz fidim tydlencto tituly, tak si predstavuju nakyho kokota s vobrovskou hlavou.
A za prvy, ty si vrchni Markva-stopar, nova, zatim neznama, konkurence S+S (sverak-smoljak).
A za druhy, ja zadny vedeni, i kdyz ho mam nekdy sakra dlouhy, ale v tydle dobrodruzo risky ekspedici, NEPREBIRAM, maximalne asistent vrchniho stopare nebo spis pod-asistent (to jak koukam na tu konkurenci novejch a novejch badatelu)
Jasny?!
Howk
btw-mas pekny erby:)
btw2-kandidujes na suplik roku (zalozen sice mnou, ale to jen s toho dufodu, ze tys mel tremu, prijit rovnou a natvrdo s takovouchle velkou feci)
- Butch
- Morák markvartický
- Kontaktovat uživatele:
Děkuji Klárce za velice kreativni a informačně obsáhlý vstup, rád bych tě jmenoval mým konzultantem. (P.S.: jeden erb mi tam chybí a to Markvartice u Jičína)
Děkuji Petrovi za nominaci na titul "Šupík roku" a neboj ani jeden titul nikde nezveřejním....snad jen až tě jako badatele budu představovat před vyprodanou Lucernou při nějakém z našich seminářů
Děkuji Petrovi za nominaci na titul "Šupík roku" a neboj ani jeden titul nikde nezveřejním....snad jen až tě jako badatele budu představovat před vyprodanou Lucernou při nějakém z našich seminářů
pockej pockey, to by byla uz pekna sekyra, ponevadz juz posledne v Brne to za nas zatah v hospode Gearyslavek píše:Markvartice vlastně založil Glen..:o) S
ze zde pritomnych badatelu nebyl sice pritomen nikdo, pokud pominu sebe jako podrztasku
ale na druhou stranu, esli zrovna tendle Geary nejni nejakej pokracovatel toho prvniho Marka, co guardoval place...
:P
Jak je vidět, musím se tady v "naší" badatelské obci vyvarovat dvoj(či více)smyslných výrazů, poněvadž by mě nějaký vážený kolega-rejpálek =) mohl chytat za slovíčko. =)Butch píše:Děkuji Klárce za velice kreativni a informačně obsáhlý vstup, rád bych tě jmenoval mým konzultantem. (P.S.: jeden erb mi tam chybí a to Markvartice u Jičína)
Výrazem "všech možnejch" bylo samozřejmě myšleno "různých", příp. "rozličných", či jiné vhodné synonymum a ne "všech, které jsme zatím objevili" (jeden nikdy neví, kde se ještě vyloupnou, že... :o)) :oP =P
hehe...
Každopádně se obávám, že funkce konzultantKY (;o)) nejsem zatím hodna...ale třeba vypátrám něco převratného, abych se zasloužila :o)
Akorát se začínám bát, abych nepátrala moc, nezačlo mě to moc bavit a markvartická recese neskončila nakonec jako téma mé bakalářky, protože mě nic jiného nenapadne :oD :oD
To už by nebyla taková legrace...
k tomu, aby byl člověk skutečným "badatelem" potřebuje čas a nadšení, nadšení by mi nechybělo, jen tím časem žel poslední dobou nedisponuju ... takže se můžu pyšnit jen markvartickou oslavnou básní, řadou teorií psaných "pod lavicí" a "první pomocí" poskytnutou Butchovi v Náměšti, když pochyboval o svém duševním zdraví ;-))
nicméně připomenout se snad můžu :D
a nebudu se ptát, jakou teorií/stopičkou přispěl zatím náš CMv Petr :)))))
Ježkovyvoči, Klárko - představa takovýhle bakalářky mě hodně baví :D
nicméně připomenout se snad můžu :D
a nebudu se ptát, jakou teorií/stopičkou přispěl zatím náš CMv Petr :)))))
Ježkovyvoči, Klárko - představa takovýhle bakalářky mě hodně baví :D